Uusi ajokorttilaki 1.7.2018

11.5.2018

Uusi ajokorttilaki astuu voimaan 1.7.2018. Perusperiaate uudessa laissa on, että oppilas saa itsenäisesti valita tarvitsemansa koulutuksen määrän ja sisällön. Lainsäätäjä ei määrittele kuin tietyt minimit, oppilas ja opettaja yhdessä katsovat mitä sen päälle tarvitaan. 

Teoria- ja ajokokeiden sisällöissä ei ensivaiheessa tapahdu muuta kuin että B-inssiajoon käytettävä aika pitenee 1.7. jälkeen 15 minuutilla (eli yhteen tuntiin). Jatkossa myös teoriakokeeseen tulee mukaan haasteellisempia osioita, mutta ei nyt heti alussa. 

B-ajokorttiopetuksessa siirrytään yksivaiheiseen opiskeluun eli 1.7. jälkeen B-kortti saadaan kerralla eikä tutkinnon jälkeen ole erillisiä harjoittelu- ja syventäviä vaiheita. Niitä korvaamaan tulee kaikille pakollinen autokoulusta ostettava riskien tunnistamisen koulutus (4 teoriatuntia ja 4 ajotuntia), joka siis on suoritettava ennen ajokoetta. (SIIRTYMÄSÄÄDÖS: Kesäkuun loppuun mennessä tutkintoon tulevat käyvät läpi vanhan oppimäärän mukaisen opetuksen. Perusopetuksen lisäksi he saavat valita suorittavatko autokoulussa vanhan syventävän vaiheen koulutuksen vai uuden riskien tunnistamiskoulutuksen. Kumpikin tehdään ennen ajokokeeseen tulemista kun muu teoriaoppimäärä on käyty läpi.)

OPETUSLUPAPUOLEN MUUTOKSIA 1.7.2018

Opetuslupapuolelta puolelta poistuu 1.7. pakollinen opetuslupaopettajankoe. Miinuksena opetuslupalaisten kannalta on, että kaikkien ajokorttia suorittavien tulee ensimmäisen ajokortin suorittamisen yhteydessä saada liikenneopettajalta 4 h teoriaopetusta tieliikenteen perusteista. Tämä vaatimus ei koske niitä opetuslupalaisia, jotka ovat aloittaneet opetuksensa ennen 1.7. tai joilla siis on ennestään jokin muu, esim. mopokortti.

Opetusajoneuvossa on edelleen oltava erillinen jarrupoljin opettajaa varten 1.7. jälkeenkin, mutta sitä ei enää tarvitse erikseen katsastaa.

Opetuslupaopetuksen saa jatkossa aloittaa jo 16-vuotiaana. Ajokortin toki saa vasta 18-vuotta täytettyään.

Kiinnostuitko? Jätä yhteystietosi, otamme yhteyttä!

Suosittele meitä