Kuinka saan B-opetusluvan?

Opetusluvan hakeminen

Opetuslupaopetuksesta poistui 1.7.2018 pakollinen opetuslupaopettajankoe. Opettajaksi pääsee jokainen viisi vuotta B-kortin omistanut 25-vuotias henkilö, jolla ei ole liiaksi ajokieltohistoriaa takanaan. 

Opetuslupa-auton vaatimukset

Opetuslupa-autossa on oltava opettajalle erillinen jarrupoljin, jonka voimansiirto käyttöjärjestelmään välittyy esim. vaijerilla. Polkimen tulee olla tukevasti kiinni lattiassa. Varmin kiinnitystapa on polkimen pulttaaminen lattiaan, mutta polkimen voi kiinnittää myös erilliseen levyyn, joka ankkuroidaan kiinteästi autoon, ilman autoon tehtäviä reikiä. Poljinta ei tarvitse 1.7.2018 jälkeen muutoskatsastaa. Tutkinnonvastaanottaja testaa kuitenkin polkimen toimivuuden ajokokeen yhteydessä ja myös poliisi voi testata laitteen toimivuutta tienvarsitarkistuksissa.

Ajo-opetuksessa käytettävässä autossa tulee olla myös opettajaa varten oma sivupeili sekä perässä valkoinen tunnuskolmio, jonka sivu on 16 - 25 cm. Magneettisesta taipuisasta muovimatosta tehdyn kolmion, joka tarttuu ilman kiinnikkeitä auton peräpeltiin eikä vahingoita auton maalipintaa, saat opetuslupapaketin mukana. Lisätietoja magneettikolmiosta.

Opetuslupapäätös

Opetuslupaopettajaksi pyrkivä jättää opetuslupahakemuksen Ajovarman konttoriin. Samalla oppilas voi jättää ajokorttilupahakemuksen. Päätökset saa joidenkin päivien päästä. Opetuslupapäätös on voimassa 3 vuotta, ja se voidaan myöntää, kun oppilas on täyttänyt 16 vuotta. Teoriakokeeseen voi mennä kuukautta aikaisemmin kuin oppilas täyttää 18 vuotta. Ajokokeeseen voi mennä vasta kun oppilas on täyttänyt 18 vuotta.

Opettajalta ja oppilaalta ei edellytetä perheenjäsenyyttä. Opettajalla saa olla enintään kolme opetettavaa kolmen vuoden aikana missä tahansa ajokorttiluokassa, rajoitus ei koske lähiomaisten opettamista.

Kiinnostuitko? Jätä yhteystietosi, otamme yhteyttä!

Suosittele meitä