Kuinka saan B-opetusluvan?

Opetusluvan hakijan teoriakoe

Ensiksi opetusluvalla opettamista harkitsevan tulee suorittaa opetusluvan hakijan teoriakoe. Tietokoneohjattu koe koostuu samasta kuljettajantutkinnon teoriakokeesta (50 kuvatehtävää + 10 kirjallista tehtävää), jonka ajo-oppilaatkin suorittavat sekä lisäksi opetuslupa-opetukseen liittyvästä 20 lisätehtävästä. Hyväksytyssä kokeessa saa olla enintään kolme virhettä opetuslupakysymyksissä, kaksi virhettä B-luokan sanallisissa monivalintatehtävissä ja viisi virhettä kuvatehtävissä. (Arvostelu on siis tiukempi kuin oppilaan kokeessa, jossa saa olla kolme virhettä sanallisissa tehtävissä ja seitsemän virhettä kuvatehtävissä.)

Opetuslupa-auton muutoskatsastus

Opetuslupa-autossa on oltava opettajalle erillinen jarrupoljin, jonka voimansiirto käyttöjärjestelmään välittyy esim. vaijerilla. Polkimen jarruteho tarkastetaan katsastusasemalla jarrudynamometrillä. Polkimen tulee olla tukevasti kiinni lattiassa. Varmin kiinnitystapa on polkimen pulttaaminen lattiaan, mutta polkimen voi kiinnittää myös erilliseen levyyn, joka ankkuroidaan kiinteästi autoon, ilman autoon tehtäviä reikiä. Muutoskatsastuksesta tulee merkintä rekisteriotteeseen.

Ajo-opetuksessa käytettävässä autossa tulee olla myös opettajaa varten oma sivupeili sekä perässä valkoinen tunnuskolmio, jonka sivu on 16 - 25 cm. Magneettisesta taipuisasta muovimatosta tehdyn kolmion, joka tarttuu ilman kiinnikkeitä auton peräpeltiin eikä vahingoita auton maalipintaa, saat opetuslupapaketin mukana. Lisätietoja magneettikolmiosta.

Opetusluvan hakeminen

Kun teoriakoe ja muutoskatsastus on suoritettu, niin sen jälkeen opettaja ja oppilas menevät yhdessä katsastusasemalle jättämään opetuslupahakemuksen. Päätöksen saa joidenkin päivien päästä. Opetusluvan voi saada aikaisintaan 12 kk ennen kuin opetettava täyttää 18 vuotta. Teoriakokeeseen voi mennä kuukautta aikaisemmin kuin oppilas täyttää 18 vuotta. Ajokokeeseen voi mennä vasta kun oppilas on täyttänyt 18 vuotta.

TRaFi myöntää opetusluvan B-kortin opetukseen, jos

  • Opettajan teoriakokeen suorittamisesta ei ole yli 3 v. aikaa
  • Auto on muutoskatsastettu
  • Opettaja on täyttänyt 25-vuotta
  • Opettaja on tehtävään sovelias (3 vuoden ajokokemus, ei vakavia liikennerikkomuksia)

(Opettajalta ja oppilaalta ei enää edellytetä perheenjäsenyyttä. Kuka tahansa saa opettaa. Opettajalla saa olla enintään kolme opetettavaa kolmen vuoden aikana missä tahansa ajokorttiluokassa, rajoitus ei koske lähiomaisten opettamista).

Kiinnostuitko? Jätä yhteystietosi, otamme yhteyttä!

Suosittele meitä